✓  12 vakantiehuisjes midden in de natuur.        ✓  Weg van de massa.

Ontdek vestingstad Tholen

Een historische stad als grootste kern van de gemeente Tholen

Z
Leuk shoppen
Z
Zwerven door de tijd
Z
Parel aan de Eendracht

Parel aan de Eendracht

Het vestingstadje Tholen heeft een rijke historie en is een aanrader voor iedereen die Zeeland bezoekt. De stad heeft een beschermd stadsgezicht en dat is niet voor niets. Naast tientallen rijksmonument vind je nog grote delen van de wallen en vesten terug rondom de stadskern.

De stad is in de 13e eeuw ontstaan bij een tol aan de Eendracht, een water tussen het eiland Tholen en de provincie Noord-Brabant. Daar dankt de stad ook de naam aan: waar tol geheven kan worden; Tholen. De stad kreeg in 1366 stadsrechten. De voormalige stadswallen hebben nog steeds de kenmerkende stervorm rondom de stad. Het Middeleeuwse stratenpatroon is ook nog goed zichtbaar.

Wie door de stad dwaalt, krijgt een goede indruk hoe de burgers van Tholen vroeger geleefd hebben. Eén van de mooiste plekken waar dat het best zichtbaar is, is de Venkelstraat. Walkorenmolen De Hoop, gebouwd op de stadswallen, dateert uit 1736. De molen werd gebouwd in opdracht van het stadsbestuur. Doordat de bomen op de singels de wind tegen hielden, is de molen met zo’n 5 meter opgehoogd, wat de molen zijn unieke uiterlijk gaf. De Hoop is nog steeds in gebruik als korenmolen.

Hoog boven Tholen steekt de 14e eeuws toren van de Nederlands Hervormde Kerk uit. De toren is in de 15e eeuw verlengd en heeft een hoogte van 49 meter. De kerk is in Brabants gotische stijl gebouwd in de 15e en 16e eeuw.

Zowel in het centrum als aan de rand van deze woonkern tref je tal van goede winkels aan. Daarnaast vormen kunst en cultuur ook een rode draad in het jaarprogramma en tref je diverse horecagelegenheden met mooie terrassen. 

Kom Tholen-stad zelf ontdekken. 

Proef de sfeer van Tholen

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Toch?