Dit is Sint-Annaland
Kiek, kiek, kiek dar ei je Stalland achter den diek
Uitnodigend en gastvrij
Ruim aanbod winkels en horeca
Leuke doe-activiteiten
Verblijven in Sint-Annaland
De kern Sint-Annaland werd in 1476 gesticht door Anna van Bourgondië nadat zij het octrooi daarvoor had verkregen door de machtige Hertog van Bourgondië. Ze maakte een start door het bedijken van wat toen nog slikken en schoren waren. Het ingepolderde gebied was niet meer onderhevig aan het getijde water en bleek zeer vruchtbare landbouwgrond te zijn. De stichteres had als beschermheilige Anna, moeder van Maria en zodoende kwam deze kern aan haar naam. Je vindt de afbeelding van Anna te drieën terug in het oude gemeentewapen van het dorp.
Gelegen aan het open water is Sint-Annaland een welvarend en ondernemend dorp. Een typisch Ring-Voorstraat dorp, een bouwvorm die destijds vaker voorkwam in Zuid-Nederland. Dat begint bij een haven, vervolgens haaks daarop een rechte en voorname Voorstraat die uitkomt op een ring met als middelpunt de kerk. Qua inwonersaantal is Sint-Annaland de 2e kern in de gemeente Tholen en groeit naar de 4.000 inwoners. Dat zie je aan de ontwikkelingen in de nabije omgeving. Meer en meer mensen weten de rust en ruimte te waarderen.
Van oudsher was de landbouw de belangrijkste bron van inkomsten. Kenmerkende agrarische producten zijn de aardappel, ui en suikerbiet. Vroeger was daar ook de zeer kostbare Meekrapteelt. Uit de wortels van die plant werd rode verfstof gewonnen wat kleur gaf aan huizen en kleding. De wortels werden gedroogd in een droogschuur, de meestoof. Nu weet u hoe Streekmuseum De Meestoof aan haar naam is gekomen. Maar ook de Stoofweg refereert hieraan.
Het dorp telt vele voorzieningen, onder andere op het gebied van zorg aan ouderen en kwetsbaren. Dankzij de Jumbo supermarkt en diverse verswinkels is het in het dorp heel goed boodschappen doen. Het gros van de inwoners van Sint-Annaland zijn lid van één of meerdere verenigingen. Bijvoorbeeld op gebied van sport en cultuur. Het verenigingsleven en de onderlinge samenwerking zorgen voor een grote saamhorigheid.
Voor meer info kijk op de Sint-Annaland pagina van Eilandtholen.nl
Stalland Tips
In het voormalige gemeentehuis is streekmuseum de Meestoof gevestigd. Een museum waarin je terug gaat naar grootmoeders tijd. Het geeft een overzicht van het culturele erfgoed van Tholen en Sint Philipsland. Kerncollecties zijn de meekrapteelt, Thoolse sieraden en klederdracht. De teelt van de meekrapwortel voor de wortelproductie en de winning van de natuurlijke rode kleurstof was namelijk lange tijd een belangrijke inkomstenbron op Tholen. De Meestoof is genoemd naar het gebouw, waarin vroeger de meekrapwortels werden gedroogd. Het museum heeft jaarlijkse wisseltentoonstellingen.
De jachthaven
De jachthaven van Sint Annaland heeft een Blauwe Vlag, een Europees milieukeurmerk. De haven heeft 320 ligplaatsen en tal van voorzieningen zoals een clubhuis, een speeltuintje, een watersportwinkel en een zeilmakerij.
Vanuit Clubhuis Buutengaets kijk je uit over de Krabbenkreek, een uitloper van de Oosterschelde. Het getijdewater komt hier tot rust, waardoor het meegevoerde zand en slib bezinkt. Zo hebben zich slikken gevormd, die bij laag water droogvallen. Ze zijn belangrijke foerageergebieden voor steltlopers, zoals rosse grutto, scholekster, steenloper, en diverse soorten strandlopers. Bij laagwater mag je de Krabbenkreek niet op, maar vanaf de dijken kun je de Krabbenkreek prima overzien.
Proef de sfeer van
Sint-Annaland
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Kijk zelf maar eens.