Vanaf de voorkant lijkt het misschien niet zo, maar De Meestoof is groot genoeg om een middagje in rond te dwalen. Een nieuw atrium kon in juni, in verband met corona, helaas niet op een grootse opening rekenen. In het hoofdgebouw zijn meerdere ruimtes ingericht vol spullen en informatie over van alles; de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, wielrenster Keetie van Oosten-Hage en het gewone Thoolse leven van vroeger.
Verborgen parels
Voor veel mensen ziet de vakantie er dit jaar anders uit dan anders. Geen verre reizen, maar op pad in eigen land. Of gewoon in de eigen streek, waar nog veel moois te ontdekken is. In deze serie besteedt BN DeStem aandacht aan deze verborgen parels. Vandaag: De Meestoof.
Letterborden
Dit jaar is De Eendrachtbode de rode draad door het museum. De lokale krant viert dit jaar namelijk haar 75ste verjaardag. Een volledig uitgerust leslokaal met ouderwetse schoolbanken en letterborden. En een kastje voor de deur waar de kinderen hun klompen in zetten.
Op de bovenverdieping vind je onder andere een ingerichte huiskamer, een volledig ingerichte kruidenierswinkel, mammoetbotten uit de Oosterschelde en zelfs een onderduiker. Wie goed zoekt, vindt de geheime ingang. ,,Net als het bij Anne Frank was”, tipt Van Dijke.
Tegenover het hoofdgebouw staat een Noorse geschenkwoning, die na de Watersnoodramp van 1953 door Noorwegen geschonken werd. Het volledig ingerichte huis stond eerst in Stavenisse. In de ambachtenschuur staat allerhande gereedschap van de vroegere smid, wagenmaker en schoenmaker, evenals een houten melkkoe die vroeger gebruikt werd om kinderen te leren melken.
Ook wordt de meekrap tentoongesteld; een plantje dat vroeger gebruikt werd om rode kleurstof van te maken en in Zeeland gekweekt werd. Vandaar de naam van het museum; een meestoof is een gebouw waar de meekrap gedroogd en fijngestampt werd.
Ineke van Veen uit Bergen op Zoom heeft haar dochter Eveline en kleinzoon Luuk uit Haaksbergen meegenomen. ,,Ik ben hier al vaak geweest met cliënten van tanteLouise. Leuk voor de oudere generatie, die herkent hier veel”, vindt ze.
Maar ook voor jongeren bewijst Luuk, die vooral het speelgoedreuzenrad indrukwekkend vond, en het oude leslokaal maar een beetje vreemd. ,,Mijn klas is heel anders”, vertelt hij. Ook de ‘onderduiker’ op de bovenverdieping viel in de smaak. ,,Mama en oma hadden niet gezien dat de deur van de boekenkast open kon, maar ik wel.”
De Meestoof wordt het eerste museum in Zeeland met een eigen escape room, vertelt Van Dijke trots. Deze escape room, met een historisch tintje, komt in de kelder van het museum. ,,Als alles goed gaat, openen we die in september. We hopen daarmee een ander publiek te trekken.”
Het zijn juist de mensen van buiten het eiland Tholen die het museum weten te vinden, vertelt Van Dijke. ,,Als elk Thools gezin eens langs zou komen, kunnen we makkelijk blijven bestaan.”
De entree voor museum De Meestoof is 5 euro per persoon.